Nieuws

Nieuwsbrief maart 2018

Onlangs heeft uw gemeente een nieuwe versie van Elektor aangeboden gekregen (5.2.16). Tevens is de aangepaste versie van de Online Presentatie Module beschikbaar. Via deze e-mail willen we u kort de wijzigingen en toevoegingen nader toelichten.

Nieuwe handleiding

Alle nieuwe en gewijzigde onderdelen zijn toegelicht in de handleiding van de Online Presentatie Module. De nieuwe handleiding is te vinden op het mijn-portal gedeelte van verkiezingsportal.nl onder het kopje "Downloads".

Toevoegingen in Elektor

In Elektor zijn enkele nieuwe grafieken toegevoegd:In Elektor zijn enkele nieuwe grafieken toegevoegd:

 • Presentatie van zetels per partij inclusief restzetels
 • Presentatie van vergelijking van uitslagen per wijk/deelgemeente/stadsdeel

Daarnaast is in Elektor de optie toegevoegd om de volledige uitslag te publiceren. De volledige uitslag is daarna via verkiezingsportal/mijn-portal onder het menu "Grafieken" beschikbaar te maken als interactieve kaart-, totaal- of partijgrafiek. De geactiveerde grafiek is vervolgens via een gemeente specifieke URL te benaderen. Deze URL kunt u delen via de gemeentelijke website. U vindt de URL op het tabblad waar u de betreffende grafieken beschikbaar kunt maken.

Om gebruik te kunnen maken van de laatste toevoegingen is het van belang dat de laatste versie van Elektor is geïnstalleerd. Het betreft hier versie 5.2.16.

Wijzigingen verkiezingsportal

De grafieken instellingen zijn uitgebreid met enkele visuele opties. Zo zijn enkele teksten van de presentaties onafhankelijk in grootte in te stellen en kunt u logo's van de partijen toevoegen of wijzigen. Denkt u bijvoorbeeld aan de lokale partijen die deze verkiezing meedoen. Een logo dient maximaal 64 bij 64 pixels groot te zijn en bij voorkeur van het bestandstype png.

Laatste tips

Om de verkiezingsdag goed te laten verlopen, hebben wij nog enkele tips op een rijtje gezet die u wellicht kunnen helpen.

 • Zorg ervoor dat u zowel bij de verkiezing voor de gemeenteraad als voor het referendum het aantal kiesgerechtigden heeft ingevoerd. Hiermee wordt de opkomst berekend in Elektor.
 • Voor het referendum is het van belang dat u zelf de betreffende keuzes heeft aangemaakt. Dit doet u via Verkiezing - Referendumkeuzes in Elektor.
 • Zorg ervoor dat de verkiezing in Elektor de status "Stemverwerking" heeft.
 • Bij het invoeren van de sneltelling kunt u gemakkelijk wisselen tussen beide verkiezingen met de knop "Wissel" in het invoerscherm.
 • Zorg ervoor dat op de verkiezingsavond de ICT afdeling volledig op de hoogte is van de systemen die u inzet. Zij dienen onder andere rekening te houden met de beschikbaarheid van de diverse servers en eventuele geplande back-up processen uit te stellen of anders in te plannen.
 • Zorg dat u in alle systemen in kunt loggen; met andere woorden: zorg dat u alle gebruikersgegevens voor handen heeft zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
 • U kunt in de aanloop naar de verkiezingsavond enkele testen uitvoeren met de presentatiemodule, zodat u vooraf bepaalt welke grafieken u wilt gebruiken.
 • Voor het testen met de presentatiemodule kunt u eventueel een proefverkiezing aanmaken met een afwijkende datum. Dit kunt u doen door het vinkje "Proef" aan te vinken bij het aanmaken van de verkiezing.
 • Voor het inrichten van de presentatie instellingen op het verkiezingsportal is het raadzaam om hiervoor het presentatiescherm of beamer van de verkiezingsavond te gebruiken. Hierdoor kunt u zorgen dat het formaat van de presentatie goed wordt ingesteld.

Openingstijden helpdesk

Tijdens de verkiezing van woensdag 21 maart 2018 is onze helpdesk bereikbaar van 08.00 uur tot 01.00 uur en op 22 maart 2018 vanaf 8.00 uur via 015 - 251 61 41. Indien noodzakelijk zal de helpdesk op de verkiezingsdag langer open blijven. Om onnodige wachttijden te voorkomen kunt u ook per e-mail contact opnemen via verkiezingen@tsagroup.nl.

Wij wensen u een succesvol verloop van de Gemeenteraadsverkiezingen!


Mocht u vragen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u contact opnemen met de TSA Verkiezingen Helpdesk of een reactie sturen per e-mail.