Nieuws

TSA Verkiezingen introduceert www.verkiezinginbeeld.nl

De verkiezingsdag is achter de rug. De stembiljetten zijn geteld en de tellingen worden vastgesteld. Nu volgt het bekend maken van de uitslag en uiteindelijk het benoemen van de verkozen kandidaten. Uiteraard wilt u graag de uitslag bekend maken, zodat een ieder kan bekijken hoe de stemming is verlopen in de gemeente. Om dit mogelijk te maken bieden wij u daarvoor de nieuwe interactieve grafieken module. Via deze nieuwsbrief willen we u graag toelichten hoe u eenvoudig de uitslag kunt publiceren en beschikbaar kunt stellen aan geïnteresseerden.

Publiceren van de uitslag

Zodra u het tellingsbestand met daarin de volledige uitslag per kandidaat per stembureau heeft ingelezen in Elektor, kunt u de uitslag publiceren. Dat doet u eenvoudig met één druk op de knop vanuit Elektor via Presentaties > Publiceer uitslag. De volledige lijstuitslag, gebaseerd op de kandidaatsuitslag, wordt gepubliceerd en kan vervolgens indien gewenst beschikbaar worden gesteld.

Verkiezing in beeld

Activeren interactieve grafieken

De uitslag is pas openbaar beschikbaar zodra u dat aangeeft. Dat doet u via het grafiekenmenu op www.verkiezingsportal.nl/mijn-portal. U vindt hier het tabblad ‘Interactieve grafieken’ waarop u kunt aangeven welke grafiek u geschikt vindt om openbaar toegankelijk te maken. Meerdere grafieken activeren is uiteraard mogelijk.

Verkiezing in beeld overzicht

Unieke URL

De interactieve grafieken worden beschikbaar gesteld op het domein verkiezinginbeeld.nl. Iedere gemeente krijgt een uniek subdomein waarmee de grafieken te benaderen zijn. Zo zal de URL als volgt worden opgebouwd: https://'uwgemeente'.verkiezinginbeeld.nl. Deze URL kunt u via de gewenste media delen. De URL voor uw gemeente wordt getoond op het tabblad bij de grafiekinstellingen. Met een aparte URL, die eveneens op dit tabblad wordt weergegeven, kunt u eerst zelf de grafieken bekijken. Zo bepaalt u vooraf of u de grafieken beschikbaar wilt stellen. U dient hiervoor ingelogd te zijn in het verkiezingsportal.

Online verwijderen van de uitslag

Zodra u de uitslag heeft gepubliceerd is het vanuit Elektor niet zomaar meer mogelijk om weer een uitslag te publiceren. Mocht het onverhoopt zo zijn dat u de uitslag heeft moeten herzien of per ongeluk een verkeerde verkiezingsuitslag heeft gepubliceerd, dan kunt u dit weer verwijderen. Op het tabblad 'Interactieve grafieken' vindt u ook een knop om de recent gepubliceerde uitslag te verwijderen. Tekstueel wordt naast de knop getoond van wanneer de gepubliceerd uitslag dateert. Na verwijderen van de uitslag kunt u de nieuwe uitslag vanuit Elektor publiceren.

Wij zijn uiteraard erg benieuwd wat u van deze toevoeging vindt en vernemen graag of u de interactieve grafieken publiceert via de diverse (online) media.
Om u verder te ondersteunen is de handleiding van de presentatiemodule aangepast met meer informatie over de interactieve grafieken. Deze vindt u online terug bij de downloads op verkiezingsportal.nl.

Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief verdere vragen hebben, dan vernemen wij dat graag.